Nowe Podkarpacie

Reklama

MUZEUM LIZAKA – poczuj się jak dziecko

Email

MUZEUM LIZAKA

– poczuj się jak dziecko

Smak słodkości lizaka uwielbia każde dziecko. W Muzeum Lizaka w Jaśle – jedynej takiej placówce w Polsce – może poznać historię produkcji słodyczy, zobaczyć z czego są wykonane, a na koniec stworzyć własny lizak

Nie każdy wie, że to właśnie w latach 50. ubiegłego wieku w Jaśle po raz pierwszy zaczęto produkować lizaki i karmelki. Zakład Liwosz słynął z tego w Polsce, a także w świecie. Tę wieloletnią tradycję przejęli Katarzyna i Grzegorz Schabińscy, którzy są współwłaścicielami zakładu produkującego lizaki i karmelki „Gran-Pik” Liwocz. – Produkcja lizaków deseniowych zaczęła się w Jaśle. Któż nie pamięta ich ze swojego dzieciństwa. Miały okrągły kształt, a w środku kwiatuszek, cytrynkę lub coś innego. Powstanie zakładu datuje się na 1955 rok. To wcześniej niż słynny chupa chups, który działalność rozpoczął w 1958 roku – mówi Katarzyna Schabińska, pasjonatka cukiernictwa, która z wykształcenia jest technologiem żywności.

Miejsce dla pokoleń

Państwo Schabińscy od dawna marzyli o tym, aby pokazać namiastkę tego, co w zakładzie robią na co dzień. Tym bardziej, że w latach 80. i nawet 90. ubiegłego wieku każda jasielska szkoła mogła przyjść do zakładu Liwocz na specjalne pokazy. Wtedy to było dozwolone, teraz bez książeczki zdrowia i badań nikt na hale produkcyjne wejść nie może. Wciąż do zakładu przychodziły zapytania o możliwość obejrzenia procesu produkcyjnego. W związku z tym właściciele postanowili stworzyć miejsce, w którym pokazaliby namiastkę tego, co w zakładzie robią na co dzień. Tak też zrodził się pomysł stworzenia Muzeum Lizaka. Powstało w budynku po przedwojennej kaflarni przy ulicy Floriańskiej 42, który znajduje się obok restauracji „u Schabińskiej”. Prace trwały kilka miesięcy, a pomysłodawcom zależało na tym, aby stworzyć miejsce dla pokoleń, zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Dotknąć, spróbować, poczuć…

Wnętrze jest kolorowe, a wszędzie roznoszą się zapachy. W pomieszczeniach można zobaczyć wysłużone, ale nadal piękne, a na dodatek sprawne urządzenia do produkcji lizaków, jak typowo do przeróbki karmelu, jak rolowaczki, pompy próżniowe. Ekspozycję tworzą maszyny mające po 50 i 60 lat, a wykorzystywane do dzisiaj w zakładach do przeróbki karmelu czy do pakowania lizaków. Nie tylko można oglądać, ale też dotykać, otwierać, czy też wprawiać w ruch. Zwiedzający dowiadują się, do czego służyły te maszyny, a przy tym historii związanych z lizakami. Poznają też historię zakładu Liwocz, wytwarzania słodyczy, ale mogą zobaczyć składniki, różne rodzaje cukru, naturalne barwniki. W pracowni małego chemika każde naczynie zawiera specyficzny aromat, który nadaje lizakom wyjątkowy smak i zapach. Substancje te są bardzo intensywne – wystarczy zaledwie kropla! Dzieci mogą powąchać, dotknąć i posmakować różnego rodzaju cukrów, które są wykorzystywane do produkcji słodyczy. – Nie mamy jednego rodzaju cukru – jest buraczany, trzcinowy i wiele innych. Wszyscy, którzy odwiedzą muzeum będą mogli zapoznać się z tą wiedzą, popróbować. Mogą zobaczyć w co są pakowane lizaki, że są specjalne maszyny, a przede wszystkim cały etap robienia lizaków – wylicza K. Schabińska.

Zrób wymarzony lizak

Największą atrakcją jest stworzenie własnego, wymarzonego lizaka. Jak będzie wyglądał, to już zależy od fantazji każdego zwiedzającego. Oczywiście jest też sklepik z lizakami. – Stworzenie tego miejsca było dla nas wyzwaniem, ale udało się i spełniły się nasze marzenia. Po pół roku działalności muzeum musimy przyznać, że był to strzał w dziesiątkę i to miejsce cieszy się dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających. Przyjeżdżają tu wycieczki ze szkół z całego Podkarpacia, różnych instytucji, a także goście indywidualni. Sukcesywnie będziemy poszerzać naszą ekspozycję i rozwijać się. To piękne, kolorowe, pachnące miejsce do którego serdecznie  zapraszamy – zachęcają Katarzyna i Grzegorz Schabińscy. Muzeum Lizaka w Jaśle propagujące miejscowe tradycje cukiernicze jest jedyną tego typu placówką muzealną w kraju. Mogą je zwiedzać grupy zorganizowane lub indywidualnie. Ceny biletów wahają się od 5 do 10 zł. Wszelkie informacje można znaleźć na profilu facebookowym – www.facebook.com/muzeumlizaka lub na stronie www.uschabinskiej.pl.

Zwiedzanie indywidualne

Cennik biletów wstępu:

Bilet wstępu podstawowy: 10 zł/os.

Bilet wstępu ulgowy: 7zł/os .

Bilet rodzinny: mama + tata + dziecko: 25 zł (za każde kolejne dziecko dopłata 5 zł).

Pakiet zrób sam lizaka: bilet wstępu + 5 zł/os.

* wstęp wolny dla dzieci poniżej 3. roku życia.

Zwiedzanie grupowe

Cennik biletów wstępu:

Bilet wstępu dla grup zorganizowanych: 5zł/os. + opiekun gratis.

Pakiet zrób sam lizaka: bilet wstępu + 5 zł/os.

Pakiet z obiadem jednodaniowym + biletem wstępu + zrób sam lizaka: 20 zł/os.

Pakiet z obiadem dwudaniowym (zupa + drugie danie) oraz kompotem + bilet wstępu + zrób sam lizaka: 27 zł.

Data i godzina pokazu – dostosowana jest indywidualnie do każdej grupy w przedziale od godz. 9.00 do 17.00 od poniedziałku do czwartku. Istotnym jest, aby przed przybyciem opiekun grupy dokonał rezerwacji telefonicznej 797-334-660.

URODZINY

Chcesz sprawić radość swojemu dziecku? Nie masz pomysłu na przyjęcie? Wybierz jeden z trzech dostępnych pakietów i zarezerwuj termin w Muzeum Lizaka, a pracownicy zajmą się resztą. Szczegóły na stronie: www.muzeumlizaka.pl

MUZEUM LIZAKA

ul. Floriańska 42

38-200 Jasło

tel. 797 334 660

e-mail:  Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

www.muzeumlizaka.pl

Godziny otwarcia:

W okresie letnim – od maja do września: 12.00-18.00

W weekendy od piątku do niedzieli: 12.00-18.00

GRUPY ZORGANIZOWANE

– cały rok w godzinach 7.00-21.00

Płatny materiał reklamowy

Martwi cię coś, lub denerwuje? Napisz do Nas!

Imię
Email:
Temat
Wiadomość

Ogłoszenia ostatnio dodane

All rights reserved: Nowe Podkarpacie Designed by: KAJUS