Nowe Podkarpacie

Reklama
Reklama

JEDZENIE I SPANIE W JAŚLE

Email
Restauracja „u Schabińskiej” jest bodaj najbardziej znanym jasielskim obiektem prowadzonym przez Katarzynę i Grzegorza Schabińskich. Kreatywna para stoi jednak za kilkoma innymi przedsiębiorstwami, popularyzując podkarpackie smaki oraz przyczyniając się do rozwoju turystyki regionalnej.

U SCHABIŃSKIEJ

Najpierw była „Perła”. W 2013 roku zawitała do Jasła Magda Gessler ze swoimi „Kuchennymi rewolucjami” i zmieniła wszystko – od nazwy przez wystrój po menu. „u Schabińskiej” zaczęto podawać regionalne potrawy i to był strzał w dziesiątkę. – Restauracja cały czas jest popularna, odwiedzają nas fani „Kuchennych rewolucji”, zwolennicy regionalnych przysmaków, goście podróżujący w Bieszczady oraz grupy zorganizowane – mówi Grzegorz Schabiński, właściciel restauracji. Goście mogą skosztować proziaków, tatara z koniny, wyśmienitych dań mięsnych czy gołąbków ziemniaczanych. – Produkty te cieszą się dużym uznaniem, bo są wysokojakościowe, co klienci doceniają – cieszy się właściciel. W restauracji przy ul. Floriańskiej 42 organizowane są studniówki, wesela, imprezy okolicznościowe, dancingi, a także konferencje.

HOTELE

Katarzyna i Grzegorz Schabińscy dbają nie tylko o wrażenia kulinarne – dzięki dwóm hotelom (przy restrauracji „u Schabińskiej” oraz „Małopolska” przy ul. Wojska Polskiego 13 a) starają się rozwijać turystykę regionalną. W pierwszym hotelu może zamieszkać do 70 osób (24 pokoje), w drugim – 50  osób (16 pokoi). W „Małopolskiej” znajdują się także dwa duże apartamenty. – Mieszkało w nich dwóch prezydentów, Lech Kaczyński i Lech Wałęsa, prezes Kaczyński także u nas nocował – Grzegorz Schabiński nie kryje dumy. Każdy pokój jest oryginalnie urządzony oraz wyposażony w łazienkę, telewizor czy dostęp do internetu.

U SCHABIŃSKIEJ WĘDLINY REGIONALNE

Masarnia, której właścicielami od 2014 roku są państwo Schabińscy, kontynuuje tradycje jasielskiej firmy „Jasam” z lat 50. XX wieku. Zakład produkcyjny znajduje się w Zimnej Wodzie, w połowie drogi między Jasłem a Krosnem. Jest jednym z największych w kraju producentów wędlin z koniny. – Nasza masarnia jest tradycyjna, pracują w niej masarze z 20-letnim doświadczeniem w branży mięsnej. Produkujemy wyroby w sposób domowy, tak jak się to robiło dawniej – tłumaczy G. Schabiński. Kiełbasy, salcesony, pasztety czy podroby wyrabiane są na podstawie ponad stuletnich receptur. Masarnia współpracuje także z lokalnymi rolnikami – półtusze wieprzowe pochodzą z gospodarstw na Podkarpaciu, zazwyczaj z powiatów ościennych. Ale „u Schabińskiej Wędliny Regionalne” to nie tylko wieprzowina, w ofercie znajdują się także produkty z koniny oraz dziczyzny (kabanosy i kiełbasy). Ten ostatni rodzaj mięsa jest coraz popularniejszy, coraz więcej ludzi szuka tych smaków. Firma specjalizuje się także w pieczeniu prosiaków i tworzeniu „wiejskich chat”. Regionalne produkty mięsne można nabyć w Delikatesach Centrum (w Jaśle i Krośnie), w sieci MPM (w Jaśle), marketach Lider (w Gorlicach) oraz bezpośrednio w masarni w Zimnej Wodzie 66.

MUZEUM LIZAKA

Od 1 czerwca 2017 roku działa w Jaśle wyjątkowe muzeum, które ściąga do miasta turystów z całej okolicy. Pierwsze na świecie, pozwala na poznanie historii słodkich cukierków na patyku. Pomysłodawczynią była Katarzyna Schabińska, z zawodu technolog żywności oraz pasjonatka karmelarstwa. – Miłość żony do karmelu i praca w zakładzie Liwocz spowodowały podjęcie decyzji o otwarciu Muzeum Lizaka – wspomina G. Schabiński. Muzeum obok restauracji „u Schabińskiej” odwiedzają głównie dzieci na wycieczkach zorganizowanych, ale także klienci indywidualni. Największą atrakcją jest możliwość wykonania własnego lizaka, co przypieczętowuje zwiedzanie muzeum. Maszyny, które można tam obejrzeć, pochodzą z zakładu Liwocz, który rozpoczął produkcję słodyczy w Jaśle w latach 50.; są oryginalne i w pełni sprawne.

VESUVIO

Pizzeria z piecem opalanym drewnem to kolejny obiekt, który cieszy się niesłabnącym powodzeniem.

Od jakiegoś czasu oprócz zjedzenia pysznej pizzy można ją także... zrobić. Warsztaty z robienia pizzy skierowane są do dzieci – najmłodsi sami wyrabiają i wałkują ciasto oraz nakładają składniki, pieczeniem zajmuje się jednak profesjonalny pizzer. – Wszystko odbywa się na oczach dzieci, ale to proces, który wymaga długoletniego doświadczenia – wyjaśnia właściciel. Każde dziecko opuszczające warsztaty w pizzerii przy ul. Floriańskiej 56 otrzymuje dyplom uczestnictwa, ale możliwość zjedzenia własnoręcznie zrobionej pizzy jest nie do przecenienia.

Zapytany o plany na przyszłość, Grzegorz Schabiński odpowiada – To nie jest tak, że coś planujemy. Wszystko wychodzi samo, realizujemy jeden projekt i zaczynamy szukać następnego. Zawsze wypatrujemy kierunku do rozwoju i nowych wyzwań. Jesteśmy młodzi i na pewno zrobimy jeszcze coś fajnego.

www.uschabinskiej.pl

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

tel. 13 44 366 70, 797 334 660

wędliny: 13 44 80 880

Martwi cię coś, lub denerwuje? Napisz do Nas!

Pseudonim
Email:
Temat
Wiadomość

Ogłoszenia ostatnio dodane

noimage
CZYSZCZENIE, MYCIE
( / Usługi)
noimage
MALOWANIE ELEWACJI
( / Usługi)
noimage
Zatrodnie drwala
( / Praca)

All rights reserved: Nowe Podkarpacie Designed by: KAJUS