Nowe Podkarpacie

Reklama

LUKI STAR – Dosięgnij gwiazd – Nowe bistro w Krośnie

Email

LUKI STAR – Dosięgnij gwiazd

– Nowe bistro w Krośnie

Bistro Luki Star to miejsce jedyne w swoim rodzaju – zachwycające nie tylko wystrojem, ale przede wszystkim daniami, które serwuje sam szef lokalu – Łukasz Gałuszka. Specjalnością bistro jest schab z kością, ale nie brakuje też miłośników wątróbki w naleśniku czy kaszanki w musie czekoladowo-musztardowym. Menu

Luki Star opiera się głównie na daniach z podrobów, ale są w nim też dania rybne, różnego rodzaju pierogi, pyszne zupy kremowe, a nawet słodkości.

Bistro Luki Star, które powstało przy ul. Blich 2 w Krośnie, w budynku Centrum Dziedzictwa Szkła, to pierwszy lokal w regionie pod szyldem tej marki. Pierwszy i nie ostatni, bo w planach właściciela lokalu jest otwarcie podobnego bistro m.in. w Rzeszowie. – Nazwa bistro, serwowane w nim dania i logo to mój autorski, opatentowany pomysł. Zrodził się w mojej głowie cztery lata temu, gdy byłem w Hiszpanii. W lipcu tego roku, za namową prezesa CDS, postanowiłem go zrealizować – mówi Łukasz Gałuszka. – I udało się! Jesteśmy w Krośnie od miesiąca, mamy coraz więcej klientów, a nasza oferta jest dobrze odbierana przez mieszkańców i turystów. Zainteresowanie bistro jest spore, co daje nam chęć i motywację do pracy – dodaje.

POLSKIE JEDZENIE I NIESTANDARDOWE PODANIE

W ofercie Luki Star królują podroby. Szef kuchni poleca – swojską kaszankę z jabłkami podaną w musie czekoladowo-musztardowym, wątróbki drobiowe z pieczarkami w sosieśmietanowym podane w naleśniku, żołądki drobiowe podane z cebulą i pieczarkami prosto z patelni czy tagiatelle z boczniakiem w sosie śmietanowym. W menu są także dania z wołowiny, drobiu i rybne. Furorę robi m.in. schab w chlebie, schab z kością, kotlet Lukiego – tj. schab z prażoną cebulą, jajkiem sadzonym i sosem słodko-kwaśnym, sakwa salami, filet z grilla czy pstrąg z patelni i chipsy z dorsza. Specjalnością lokalu są też pierogi: ruskie, z kapustą, z mięsem oraz sezonowe – np. z truskawkami lub borówkami. Są także sałatki, zupy kremowe, uwielbiane przez dzieci nuggetsy i frytki zapiekane z kurczakiem. Na słodko Luki Star serwuje – szarlotkę, sernik na zimno oraz naleśniki XXL podawane z owocami i bitą śmietaną. Gastronomiczną atrakcją lokalu jest też danie dnia – dwudaniowy obiad w cenie 15 zł. Menu jest różnorodne i nie powtarza się. Obiady serwowane są od godz. 12 do godz. 16 na miejscu, w lokalu. – Myślę, że każdy znajdzie w naszym menu coś dla siebie. Stawiamy na innowacyjne przygotowanie potraw, nietuzinkowe ich podanie i niepowtarzalny smak, choć są to głównie dania typowo polskie, popularne w naszej tradycji – podkreśla Łukasz Gałuszka.

BAZA TO LOKALNE PRODUKTY I WYROBY

Szef Bistro Luki Star w swojej kuchni bazuje na wysokiej jakości wyrobach i produktach, które pochodzą od sprawdzonych dostawców. Kupuje je przede wszystkim u lokalnych producentów, rolników i rzeźników. Niedawno założył też własną plantację warzyw, które mają być podstawowym składnikiem zup kremowych serwowanych w jego lokalach. – Postanowiliśmy promować sezonowe zupy kremowe. Przygotowujemy krem z brokułów lub pomidorów, a wkrótce będzie krem z dyni, którą uprawiamy w naszym ekologicznym gospodarstwie w Zimnej Wodzie – podkreśla Łukasz Gałuszka. Założyciel Luki Star chce, by oferta bistro była wyjątkowa. Przygotowane menu dedykuje miłośnikom podrobów, które przygotowuje pod różnymi postaciami i w różnych wydaniach. Często stawia na nietuzinkowe połączenia i smakowe eksperymenty, czego przykładem jest kaszanka z karmelizowanym jabłkiem i musem czekoladowo-musztardowym.

BLICH 2 – PIERWSZY LOKAL LUKI STAR

Bistro Luki Star mieści się w budynku Centrum Dziedzictwa Szkła w Krośnie. Wejście znajduje się od ul. Blich 2. Wnętrze zaprasza ciekawym, industrialnym wystrojem i wspaniałym zapachem przygotowywanych potraw. W lokalu jest miejsce dla ok. 40 osób. Obsługa kuchni bez problemu obsłuży jednorazowo grupę wycieczkową i stałych klientów. Istnieje też możliwość wynajmu lokalu na zorganizowanie okolicznościowego przyjęcia lub spotkania, np. z okazji chrzcin, urodzin, jubileuszu itp.  W karcie Luki Star jest szeroki wybór napojów ciepłych i zimnych, które pasują do serwowanych dań i deserów.

SWOJSKIE ZACISZE W ZIMNEJ WODZIE

Właściciel Bistro Luki Star od kilku lat z powodzeniem prowadzi bardzo popularny w okolicy obiekt – Restaurację-Hotel-Rancho „Swojskie Zacisze” w Zimnej Wodzie pomiędzy Jasłem a Krosnem. Restauracja zapewnia bogatą ofertę gastronomiczną. Oferuje pyszne posiłki – śniadania, obiady i kolacje. Lokal daje możliwość organizacji imprez okolicznościowych, w tym wesel, przyjęć komunijnych, chrzcin, urodzin i innych.  W Swojskim Zaciszu istnieje też możliwość wynajęcia sal do organizacji szkoleń i różnych konferencji. Hotel dysponuje 34 miejscami noclegowymi, przestronnym parkingiem i wszelkimi udogodnieniami. W przygotowaniu jest nowy obiekt hotelowy – przestronna willa z pokojami gościnnymi i basenem do dyspozycji klientów. Atrakcją lokalu jest również rancho, które jest doskonałą propozycją nie tylko dla klientów indywidualnych czy rodzin z dziećmi, ale też dla firm szukających ciekawych pomysłów na organizację imprez integracyjnych. W Zimnej Wodzie powstaje także ekologiczne gospodarstwo z plantacją sezonowych warzyw, które będą uprawiane na potrzeby lokali gastronomicznych z szyldem Swojskie Zacisze i Luki Star – Dosięgnij gwiazd.

Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku

w godz. 11.00-21.00 oraz w niedzielę w godz. 12.00-18.00.

Bistro Luki Star

Krosno, ul. Blich 2

tel. 780 152 522 / 884 793 582

Płatny materiał reklamowy

 

 


Martwi cię coś, lub denerwuje? Napisz do Nas!

Pseudonim
Email:
Temat
Wiadomość

Ogłoszenia ostatnio dodane

All rights reserved: Nowe Podkarpacie Designed by: KAJUS